Bandele de infractori au preluat puterea într-o țară. Cum arată un stat EȘUAT

Bandele de infractori au preluat puterea într-o țară. Cum arată un stat EȘUAT
Sursa Foto - Hepta
Publicat: 29/04/2024, 22:27
Actualizat: 29/04/2024, 23:05

Haiti este încă unul care ajunge pe lista statelor eșuate în ultimii ani.  Protestele au început în marile orașe din Haiti pe 7 iulie 2018, ca răspuns la creșterea prețurilor la combustibil.  La 7 februarie 2021, susținătorii opoziției ar fi încercat o lovitură de stat , ducând la 23 de arestări, precum și la ciocniri între protestatari și poliție.

La 7 iulie 2021,  președintele Jovenel Moïse a fost asasinat de către un grup de 28 de mercenari străini. În septembrie 2022, au izbucnit noi proteste ca răspuns la creșterea prețurilor la energie, iar o federație de bande a creat o blocada în jurul celui mai mare depozit de combustibil din Haiti. Combinată cu un focar de holeră și foamete acută pe scară largă , criza a determinat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să impună sancțiuni lui Jimmy Chérizier , unul dintre liderii bandelor din țară.

Cum arată o țară ajunsă în anarhie?

În martie 2024, prim-ministrul interimar Ariel Henry a fost împiedicat să se întoarcă în Haiti după o călătorie menită să asigure ajutorul poliției kenyene pentru a reduce violența bandelor.  Vidul de putere, împreună cu haosul de pe străzi, au condus la programarea unei întâlniri de urgență CARICOM pe 11 martie. Pe 11 martie, Henry și-a anunțat demisia sub presiunea protestatarilor, a bandelor și a comunității internaționale.

Între timp, CNN i-a luat interviu unuia dintre liderii bandelor care controlează Haiti. Este vorba de Vitel’Homme Inocent, unul dintre liderii bandelor. Se află pe lista FBI a celor mai căutați fugari la nivel internațional și are o recompensă de 2 milioane de dolari pe capul său.  Născut în 1986, de culoare, a devenit un activist politic acuzat de crime (a ucis în jur de 5 persoane, inclusiv ofițeri de poliție), furt, distrugeri și luare de ostatici.

În capitala Haiti, Port-au-Prince, ajuns un oraș fantomă,  drumurile sunt murdare, iar bandele de gărzi armate cu măști de Halloween patrulează. Mașinile și motocicletele, conduse de șoferi mascați,  efilează ca într-un film post-apocaliptic ca Mad Max.  Portul maritim principal și aeroportul orașului sunt întunecate. Ministerele guvernamentale au fost preluate de refugiați care fug de atacurile bandelor. Cadavrele zac printre gunoaiele neadunate de pe străzi, iar cartierele încă libere de controlul bandelor au văzut o creștere a justiției pline de frică, care ucid străinii suspecți.

Haiti, o țară neguvernabilă, este controlată de bande

Vitel’Homme Inocent, îmbrăcat în haine din batic cu dungi strălucitoare, purtând  lanțuri de aur și un medalion cu o cruce la gât, iese dintr-o mașină de lux.

„Haiti pe care l-am avut, Haiti, perla Antilelor în care am copilărit, ar putea redeveni la frumusețea de odinioară. Într-o zi, cineva ar putea să stea în Champ de Mars și să savureze o înghețată. Da, conduc un grup armat. Îl direcționez. Dar când chiar tu crezi asta, ar putea acești băieți să aibă habar pe cine să-l răpească și pe cine nu? Nu chiar”. 

El mai spune că haitienii au ajuns săraci din cauza politicienilor corupți: „Nu putem să călătorim, nu putem să importăm, nu putem să exportăm. Și totuși, armele tot vin. Mereu sunt gloanțe de găsit. Și nu avem niciun reprezentant la graniță”.  

El adaugă că dacă situația s-ar stabiliza, își dorește ca bandele să primească amnistie de la viitorul guvern, și mai ales, dacă acesta promite că va aduce bunăstare cetățenilor: „Când vom lăsa jos armele, trebuie să știm dacă vom avea un stat care să ne asigure viitorul. Poți să-i spui cuiva să lase armele jos dacă îi dai la schimb să mănânce o piatră?”. 

1,660 de oameni au fost uciși, alți 438 au fost răpiți, inclusiv 21 de copii. Haiti ocupa locul 172 în Indexul Mondial al Corupției, fiind a opta cea mai coruptă țară din lume, potrivit CNN.

Top state eșuate/sau state care sunt în pragul colapsului guvernamental

Potrivit Indexului Statelor Fragile, Somalia se află pe primul loc, fiind un stat eșuat aflat într-un război civil din anii 1990. Pe locul 2 este Yemen, devastat de rebelii Houthi. Pe locul 3 este Sudanul de Sud, un stat nou apărut în 2011, aflat în război cu Sudanul, aflat pe locul 7. Pe locul 4 este Republica Democrată Congo, pe locul 5 se află Siria, aflată într-un război civil din 2011, fiind cea mai devastată țară de efectele Primăverii Arabe și acțiunile grupării teroriste Daesh, iar pe locul 6 este Afganistan, controlat din 2021 de către talibani.

Următoarele poziții sunt ocupate de Republica Central Africană, Chad și Haiti (locul 10). Pe locul 12 este Myanmar după lovitura de stat militară, urmată de Mali. Libia se află pe locul 17 după Primăvara Arabă și războiul civil izbucnit în 2011, iar Ucraina este pe locul 18 de la invazia rusă din 2022.

Cea mai sigură țară din lume este Norvegia, urmată de Islanda, Danemarca, Canada, Finlanda și Noua Zeelandă. România este pe locul 129 în ciuda afirmațiilor făcute de președintele Klaus Iohannis, în 2021, când a afirmat după incendiul unui spital că România este un stat eșuat

Citește și: Mai mulți criminali din Haiti, uciși de mulțimea furioasă. Bărbații, ARȘI DE VII și bătuți până la moarte, în plină zi: „Din păcate au fost linșați”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?